Lactoacillus reuteri
V súčasnosti je veľký záujem o štúdium dopadu baktérií kyseliny mliečnej na naše zdravie. Nová štúdia z fakulty zdravia na Malmö University vo Švédsku preukazuje, že výskyt baktérie Lactobacillus reuteri v tele podporuje zdravie.
Ľudia používajú baktérie kyseliny mliečnej tisícky rokov. Konzervujú a vylepšujú nimi nutričnú hodnotu potravín. Dnes sa rôzne druhy laktobacilov a bifidobaktérií pridávajú do mnohých potravinárskych výrobkov.
Výskum preukazuje, že niekoľko rôznych kmeňov baktérie Lactobacillus reuteri má pozitívny účinok na zdravie. Pozitívne ovplyvňuje rôzne typy ochorení zažívacieho traktu a zdravie ústnej dutiny. Známy je aj fakt, že laktobacily majú úlohu pri vývoji alergií.
V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď bola táto baktéria objavená, vyskytovala sa prirodzene v tele 30 – 40 % populácie. Dnes je to len asi u 10 – 20% ľudí.
„Spájame tento pokles so zmenami životného štýlu. Prestávame jesť zakysané jedlo ako napríklad kyslé uhorky a používame konzervanty. Tieto látky zabíjajú baktérie v jedle, rovnako ako v tele.“ hovorí Gabriela Sinkiewicz, výskumníčka zo švédskej univerzity, ktorá sa baktériou Lactobacillus reuteri zaoberala aj vo svojej dizertačnej práci.
Gabriela Sinkiewiczová je jednou z prvých výskumníčok, ktorá zistila, že baktéria sa prirodzene vyskytuje v materskom mlieku niektorých žien z geograficky rôznych krajín. Porovnáva výskyt Lactobacillus reuteri v materskom mlieku žien zo siedmych krajín na rôznych kontinentoch.
„Priemerne jedna zo siedmych žien má baktériu Lactobacillus reuteri v materskom mlieku. Vyššie koncentrácie laktobacilov majú ženy v Japonsku a v Kórei,“ hovorí Sinkiewiczová. Prevaha baktérie v materskom mlieku je dôležitá. Pomáha detskému zažívaciemu traktu dospieť a podporuje vývoj imunitného systému. Taktiež pozitívne ovplyvňuje riziko vývoja alergií.
Gabriela Sinkiewiczová sa tiež zamerala na štúdium Lactobacillus reuteri v súvislosti so zdravím ústnej dutiny. Pri použití žuvačiek obsahujúcich toto probiotikum, sa znížil výskyt krvácania z ďasien a tvorby plaku. Výsledky boli významné už po dvojtýždňovom užívaní.
Štúdie preukazujú, že Lactobacillus reuteri je vysoko účinné probiotikum. Znásobujeme počet štúdií, ktoré sa zaoberajú hlavne alergiami a zdravím ústnej dutiny.