Lactobacillus bulgaricus

Naše telo poskytuje životný priestor pre mnoho miliónov neviditeľných obyvateľov. Mikroorganizmy žijú na jeho povrchu a aj vo vnútri. Pre väčšinu z nás je zvláštne predstaviť si, že napríklad tráviaca sústava vyzerá ako bojové pole. Toto prirovnanie je priliehavé, ak si uvedomíme, koľko toxínov sa denno – denne snaží napadnúť črevný trakt.

Bežnými baktériami sú napríklad E. coli. Putujú cez ľudské črevo a „testujú“ náš prirodzený obranný systém. Na pomoc mu prichádzajú probiotiká – „dobré“ baktérie. Tvoria súčasť črevnej mikroflóry, kde sa nachádzajú v miliardových kolóniách. Patrí medzi ne aj Lactobacillus bulgaricus alebo skrátene L. Bulgaricus. Najbežnejšie sa nachádza v bulharskom jogurte a švajčiarskom syre. Je rastlinného pôvodu a získava sa z rastlín len na území Bulharska.

L. Bulgaricus je v mliečnom priemysle známy ako „štartovacia kultúra“. Počas výroby syrov a jogurtov povzbudzuje rast ostatných probiotických mikróbov. V nehostinnom kyslom prostredí žalúdka je táto schopnosť výnimočná ako samotné L. Bulgaricus. Tento druh „dobrej“ baktérie patrí medzi symbiotické. Pomáha s absorpciou potrebných živín, odvracia škodlivé mikróby a toxíny. Ak sa rovnováha v črevnej mikroflóre oslabí, nadvládu pravdepodobne prevezmú baktérie spôsobujúce infekcie. Naopak, ak mikroflóra prekvitá, nedovolí škodlivým baktériám vstúpiť do tela hostiteľa. L. Bulgaricus pracuje pomocou úžasného systému signálov, ktoré používa zažívací trakt v partnerstve s črevnou mikroflórou.

L. Bulgaricus má v zažívacom trakte niekoľko dôležitých úloh. Znižuje počet črevných infekcií tak, že votrelcov vylúči vo forme konečných produktov metabolizmu. Napríklad kyselín, ktoré menia pH tráviaceho traktu. Pri nízkych hodnotách pH (čiže v kyslom prostredí) mnoho patogénov jednoducho vzdá svoj boj o prežitie. Lactobacillus bulgaricus vytvára prirodzené antibiotiká. Tie môžu mať široké spektrum funkcií podporujúcich imunitný systém. Ďalšou užitočnou funkciou je blokovanie priľnavosti škodlivých baktérií na stenu čreva. Ak sa mikroorganizmy nemôžu usadiť na črevnej sliznici, nemajú veľkú nádej na úspech. Preto je táto schopnosť probiotika veľmi dôležitá.

L. Bulgaricus sa zdá byť mimoriadne odolným kmeňom. Počas jeho cesty tráviacou sústavou vydrží nízke úrovne pH v žalúdku. Mnoho probiotických produktov nemôže zniesť vysoko kyslé prostredie žalúdka, rovnako ako žlčové soli z dvanástnika. To je dôvod, pre ktorý niektoré druhy baktérií jednoducho nedôjdu do čreva a teda nesplnia svoje poslanie. Doplnky s L. Bulgaricus sa správajú ako spóry, v ktorých môže byť baktéria uložená ako semienko. Ak sa raz dostane do tela, prežije aj nepriaznivé podmienky. Neskôr kvitne a rastie v zažívacom trakte a pôsobí veľmi prospešne na celý organizmus.

Mnohí vedci si toto probiotikum vybrali pre svoj výskum. Zamerali sa na možné protirakovinové účinky a funkciu akejsi bariéry proti ochoreniam.

Univerzitné štúdie v Kórei a Južnej Karolíne vysušili L. Bulgaricus chladom a vystavili ich rôznym chemickým sprejom. Baktérie sa ukázali ako mimoriadne odolné voči toxínom a nepriaznivému prostrediu.

Mikroflóra obohatená o L. Bulgaricus, vytvára v črevnej sliznici obrannú líniu. Odvádza škodlivé baktérie z dôležitých častí a zabraňuje mikroorganizmom, aby sa prichytili na steny čreva. Pracuje unikátnym spôsobom. Vytvára zložité „bojové stratégie“ proti škodlivým organizmom. Prispôsobí sa v nepriaznivom prostredí a povzbudí ďalšie súčasti mikroflóry k tomu, aby sa úspešne usídlili. Lactobacillus bulgaricus musíme do tela neustále dopĺňať, pretože sa ľahko vyplavuje. Pomôcť nám môže napríklad aj doplnok Lactoflor, kde sa nachádza spolu s inými probiotikami. Dostanete ho kúpiť vo forme kapsúl alebo žuvacích tabliet.