Spoločenstvo kefírových baktérií

Kefír je nápoj vyrobený kvasením za pomoci kefírovej kultúry. Existujú dva typy kefírových kultúr. Prvý typ sa nachádza v mlieku a živí sa kvasením mliečneho cukru – laktózy. Druhý typ sa vyskytuje vo vode. Kefírová kultúra je približne 5000 rokov stará a pochádza z Tibetu a Kaukazských hôr. Obyvatelia Kaukazu v minulosti využívali kefírové zrná na uchovávanie kozieho a kravského mlieka (namiesto dnešných chladničiek). Existuje predpoklad, že práve kvôli pravidelnej konzumácií kefíru sa dožívali v priemere veľmi vysokého veku.

Kefírové zrná známe aj ako “Prorokove zrná” sú spoločenstvom rôznych druhov baktérií a kvasiniek, ktoré podporujú trávenie a ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. Sú bielej farby a mazľavej konzistencie, pričom by sme ich mohli prirovnať ku karfiolu.

Za najväčšiu výhodu konzumácie kefíru sa považuje podpora imunity, avšak na naše zdravie má kefír komplexnejší vplyv.

Možné účinky kefíru:

  • Stimulácia imunitného systému
  • Vyššia odolnosť voči vírusovým respiračným ochoreniam
  • Redukcia výskytu zápchy a nadmernej plynatosti
  • Obmedzenie nadmerného zhromažďovania a hnitia potravy v črevách
  • Zvýšenie efektivity vstrebávania živín
  • Zlepšenie kožných problémov

Kefír si dokážete za pomoci kefírových zŕn vyrobiť sami z pohodlia vášho domova. Potrebujete nato približne jednu až dve polievkové lyžice kefírových zŕn (môžete si ich kúpiť, alebo vám ich môže niekto darovať) na pol litra mlieka. Mlieko a kefírové zrná dáte do sklenenej nádoby, ktorú následne prikryjete. Počkáte približne 24 hodín pri izbovej teplote, počas ktorých prebehne proces fermentácie (proces, v ktorom sa prevádza cukor na kyseliny). Po 24 hodinách je kefír hotový. Takto pripravený nápoj precedíme cez umelohmotné sitko (kefír sa nesmie dostať do kontaktu s kovom). Kefírové zrná môžete prepláchnuť vodou a znova ich na 24 hodín zalejete mliekom. Ako posledný krok vám ostáva vychutnať si čerstvý a zdravý kefír.

Druhou možnosťou je prijímanie prirodzených kefírových baktérií vo forme výživového doplnku v kapsulách. Baktérie sú koncentrované a zároveň kapsulou chránené voči žalúdočnej kyseline. Výživový doplnok s obsahom prírodných kefírových baktérií.

Vzhľadom na široké spektrum zdravotných benefitov sa odporúča konzumovať kefírové baktérie pravidelne. Či už to bude kapsula s obsahom kefírových baktérií alebo pohár doma pripraveného kefíru ráno, alebo večer nie je podstatné. Dôležité je, vybudovať si tento pre vaše telo veľmi zdravý a hodnotný zvyk.