Vysoký cholesterol

Probiotiká a ich vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Nami prijatá potrava podlieha v žalúdku procesu trávenia. Neskôr putuje do dvanástnika a črevného traktu, kde dochádza aj k metabolizmu tukov. Za to sú okrem iného zodpovedné aj žlčové kyseliny, ktoré tuky emulgujú. Vytvárajú z nich malé micely, ktoré budú ďalej spracovávané. Tieto micely obsahujú okrem cholesterolu aj mastné kyseliny, monoacylglyceroly, fosfolipidy ako aj vitamíny rozpustné v tukoch. Ich cesta ďalej pokračuje zložitými mechanizmami až do krvného riečišťa, kde sú aj ďalej štiepené. Dochádza tu k využitiu látok pre ďalšie nespočetné biologické procesy. Zvyšky s prevládajúcich obsahom cholesterolu sú opäť dopravené do pečene, kde dochádza k ich spracovaniu. Cholesterol je dôležitou stavebnou zložkou biologických membrán.

Niekedy však ale nefunguje všetko tak ako má, a preto môže dôjsť ľahko ku zdravotným komplikáciám. Okrem iného môže dôjsť aj k nadmerného ukladaniu cholesterolu do pečene, ktorá následne ztukovatie. Naša pečeň je dôležitým orgánom, ktorý ak nepracuje správne, môže ľahko dochádzať k nedostatočného spracovaniu cholesterolu, ktorý svojim pôsobením môže spôsobovať ochorenia ako je ateroskleróza. Pri tejto chorobe dochádza k nadmernému ukladaniu látok tukového pôvodu na steny tepien, ktoré sa stávajú menej pružnými a dochádza k ich postupnému zužovaniu. Cievy tak okrem iného kladú väčší odpor cirkulujúcej krvi čo má za následok zvýšenie krvného tlaku. Rovnako dochádza k nedostatočnému zásobeniu periférnych častí tela krvou, čo sa môže prejavovať nedokrvením mozgu, rúk či nôh. V najhoršom prípade dochádza k nekróze časti srdcového svalu a následne k infarktu.

Bolo preskúmaných mnoho mechanizmov pôsobenia probiotík práve na hladiny cholesterolu v krvi. Ide však o zložité biochemické procesy a tak si spomeňme len zopár z nich v jednoduchých súvislostiach.

  • Bola opísaná ich pomocná úloha v štiepení žlčových kyselín (Begley, Hill et al. 2006)
  • Časť cholesterolu sa viaže na škodlivé mikroorganizmy v tráviacom trakte, ktoré probiotické kultúry zneškodnia a zároveň s nimi odstránia aj na ne naviazaný cholesterol (Lion a Shah 2006)
  • Dokážu jemne štiepiť cholesterol a tým sami zabránia jeho ďalšiemu využitiu (Lim, Kim et al. 2004)
  • Probiotiká dokážu sami využiť cholesterol pre vlastné biologické procesy (Klaver, Van der Meer 1993, Pereira a Gibson 2002)

Bolo vykonaných niekoľko štúdií, ktorých primárnym cieľom bolo sledovanie hladín plazmatického cholesterolu v krvi. Bolo dokázané, že pri pravidelnom užívaní probiotických kultúr (L. Acidophilus, B. Animalis, L. Reuteri, E. Faecium a S. Thermophilus) došlo k zníženiu hladinu cholesterolu vzhľadom na dĺžku užívania preparátov v rozmedzí od 4 do 20% hladiny celkového cholesterolu.

Mnohí považujú tieto štúdie za nejednoznačné nakoľko je monitorovanie skupiny ľudí v niektorých oblastiach obtiažne. Nebola zabezpečená adekvátna diéta – jedálniček počas štúdie rovnako tak ako je nejednoznačnosť vo výsledkoch u ľudí, pri ktorých nebolo možné sledovať zloženie potravy skonzumovanej v súkromí domova.

Takisto nebolo dohliadnuté na zabezpečenie dostatku fyzickej aktivity počas testov ako aj nedostatok času pri adaptácií na nový štýl stravovania (zaradenie probiotických potravín do stravy).

Zistilo sa, že pokiaľ by mala určitá osoba trpiaca na vysoké hladiny plazmatického cholesterolu prijať dostatok probiotických baktérií vo forme probiotických potravín, musela by ich skonzumovať pomerne vysoké množstvá (0,5 až 8,4 l jogurtu denne)

Väčšina výsledkov ale dokázala, že po vysadení preparátov s obsahom probiotických kultúr sa hladina cholesterolu v krvi dostala po určitom čase do rovnako vysokých hodnôt ako pred testom.

Záverom možno zhodnotiť už mnohokrát vyslovený názor, že pokiaľ človek dodržiava zásady primeraného stravovania bohatého na ovocie, zeleninu, chudé mäso a ryby, v kombinácií s dostatkom nesladených tekutín, pohybovej aktivity dokáže sa spolu s doplnkami výživy, ktorými sú probiotiká na míle vzdialiť rozvinutiu civilizačných ochorení dneška, ktorými zvýšený cholesterol, obezita a hypertenzia určite sú.

Cholesterol a probiotiká

Fermentované mliečne produkty znižujú hladiny sérového cholesterolu.

Vysoký cholesterol je dnes postrachom mnohých ľudí. Probiotiká nemôžu nahradiť liečbu. No probiotiká nám však môžu napomôcť pochopiť niektoré príčiny, prečo majú ľudia dnes tak často vysoký cholesterol. Jedným z dôvodov jeho vysokej hladiny môže byť aj nedostatok – probiotík.

Fermentované mliečne produkty (jogurty, kyslé mlieko) zvyšujú obsah probiotických baktérií v čreve. Probiotické baktérie v hrubom čreve potom fermentujú nestráviteľné zbytky potravy, najmä vlákninu. Proces fermentácie vlákniny spôsobuje zvyšovanie produkcie kyselín s krátkym reťazcom. Tieto kyseliny znižujú koncentráciu cholesterolu.

Zníženie cirkulujúceho cholesterolu sa deje v pečeni dvoma spôsobmi. Inhibíciou (blokovaním) syntézy cholesterolu a redistribúciou (vrátením) cholesterolu z krvi do pečene. Ak je v čreve dostatok probiotických mikroorganizmov, dokážu zabrániť vstrebávaniu sa žlčových kyselín. Značná časť žlče sa potom z organizmu vylúči. Keďže cholesterol slúži ako východisková látka pri tvorbe žlče, je z krvného systému vychytávaný, aby sa využil na tvorbu žlče. Tak postupne klesne jeho hladina v krvi.

Probiotické baktérie okrem toho značnú časť cholesterolu používajú na stavbu svojich bunkových membrán, takže aj týmto spôsobom človeka zbavujú látky, ktorá v nadbytočnom množstve škodí zdraviu.

Lactobacillus LA-5 a Bifidobacterium BB-12 znižovali hladinu cholesterolu in vitro 48. In vitro štúdium asimilácie cholesterolu probiotickými baktériami vrátane Lactobacillus LA-5 a Bifidobacterium BB-12. Úbytok cholesterolu v prítomnosti probiotických baktérií nebol spôsobený absorpciou cholesterolu probiotickými baktériami, ale je výsledkom dekonjugácie so žlčovými kyselinami, ktorá je výsledkom prítomných probiotických baktérií. Lactobacillus LA-5 a Bifidobacterium BB-12 znižovali hladinu cholesterolu u diabetických pacientov II. typu 16

17 diabetických pacientov, ktorí neboli inzulín-dependentný (diabetes II typu), užívali 12 týždňov probiotický preparát obsahujúci Lactobacillus LA-5 a Bifidobacterium BB-12.

Po 4 týždňoch došlo u sledovaných pacientov k 20% poklesu hladiny celkového cholesterolu.

Vysoký cholesterol a probiotiká

Probiotiká upravujú metabolizmus cholesterolu. Znižujú výskyt triglyceridov v krvi. To následne znamená zníženie rizika aterosklerózy. Pri pravidelnom používaní môžu probiotiká priaznivo znižovať hladinu cholesterolu a zlepšujú pomer HDL/LDL cholesterolu.

Užívanie probiotík však neznamená, že si máte prestať dávať pozor na to, čo zjete. Ak chcete znížiť cholesterol v krvi bez liekov, dá sa to dosiahnuť. Jedzte veľa zeleniny, celozrnné pečivo, pite veľa vody a stravujte sa racionálne. Po optimalizácii životosprávy a hmotnosti zvykne u väčšiny pacientov klesnúť hladina cholesterolu na normálne hodnoty. Po konzultácii s lekárom potom môžete znížiť, alebo aj vysadiť liečbu.

To spolu vytvorí v organizme podmienky, ktoré začnú postupne zlepšovať vaše zdravie rôznymi cestami. Racionálna strava a cvičenie začnú znižovať nadbytočnú hmotnosť. Odpočinok a kvalitná strava vytvoria dobré podmienky pre rast probiotík. Týmto spôsobom sa vám môže podariť dostať sa na optimálne hodnoty cholesterolu. To platí predovšetkým v prípade, ak ste mali vysoký cholesterol, ako následok nevyváženej stravy a zlého životného štýlu. V takom prípade vám odporúčame zmeniť životný štýl, nie brať lieky na potlačenie prirodzených následkov chybnej životosprávy.