Salmonelóza

Salmonelóza môže mať miernejší priebeh. Probiotiká pomáhajú v boji so Salmonelou.

Vedci z Agentúry veterinárnych laboratórií v meste Weybridge dokázali, že , prospešné baktérie užívané miliónmi ľudí na celom svete, majú schopnosť znížiť výskyt chorôb zapríčinených baktériou Salmonela, ktorá infikuje ľudí a ošípané. Tieto ochorenia sú známe pod pojmom salmonelóza.

Salmonelóza je ochorenie, ktoré sa na človeka prenesie konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného pokrmu, ktorý obsahuje baktériu salmonela. Salmonela sa najčastejšie prenesie infikovaným mäsom, vajcami, alebo jedlom obsahujúcim kontaminované zložky. Salmonelóza sa teda typicky objaví po konzumácii surových vajec, alebo málo tepelne upraveného mäsa. Na riziko salmonelózy je preto dobré myslieť hlavne pred konzumáciou údenín, majonézy, zmrzliny, tlačenky, či rôznych nátierok. Salmonelóza sa často objavuje po konzumácii z verejných stravovacích zariadení. (O takých prípadoch hromadnej salmonelózy sa často hovorí aj v správach). No salmonelóza môže nastať aj pri príprave jedla v domácnosti. Salmonelou infikované napríklad iba škrupinky vajec (znečistené prepravky) a pri manipulácii s nimi sa na rukách salmonela prenesie do inak "zdravých" vajec. V prípade že sa to stane v zariadení hromadného stravovania sa následne sa toto jedlo podá mnohým ľuďom naraz a tak sa salmonelóza prejaví hromadne. V domácnosti sa salmonelóza môže objaviť tiež.

Salmonelóza je zápalové ochorenie čreva, ktoré vyvoláva baktéria salmonela a toxín, ktorý produkuje. V prípade, že salmonela vstupuje do čreva, v ktorom nie je črevná mikroflóra v poriadku, môže sa okamžite začať množiť. No ak salmonela prichádza do prostredia optimálnej črevnej mikroflóry, "narazí" na konkurenciu. Probiotiká v čreve vytvárajú prostredie, v ktorom sa salmonela množí pomalšie. Keďže probiotiká sa viažu na povrch čreva, salmonela sa k nemu nemusí dostať. Potom salmonelóza nemusí ani prepuknúť.

Salmonelóza verzus probiotiká

Aj keď sa tak asi podarí znížiť množstvo ľudí, ktorí budú v budúcnosti trpieť salmonelózou, odporúčame vám prevetnívne užívať probiotiká a zložky potravy, ktoré optimalizujú črevnú mikroflóru (hlavne celozrnné pečivo kôli vitamínom zo skupiny B a zeleninu kvôli vláknine, plus dodržiavať pitný režim).