Probiotiká a dlhovekosť

Probiotiká sú živé mikroorganizmy s pozitívnymi účinkami na ľudské telo, predovšetkým na črevný trakt. Náš zažívací systém osídľuje množstvo bakteriálnych kmeňov, ktoré pomáhajú štiepiť potravu a vylučujú odpadové látky. Probiotiká sú druh, ktorý udržiava správne bakteriálne prostredie. Zažívanie a vylučovania môže aj vďaka nim hladko fungovať. Jedným z najznámejších probiotických mikroorganizmov je Lactobacillus acidophilus.

Zvonku na nás totiž neprestajne útočia nepriateľské mikroorganizmy a snažia sa usadiť v našom črevnom trakte. Ak uspejú, výsledkom je hnačka alebo zápcha. V horšom prípade sa objavujú závažné ochorenia, ktoré nevylieči len pár dní na suchároch. V našej v tráviacej sústave existuje veľa druhov mikroskopických stvorení, ktoré môžu týmto problémom predchádzať. Hoci dokážu žiť aj bez pomoci, probiotické doplnky ich môžu veľmi vhodne podporovať. A niekedy je pomoc nevyhnutná.

Dokonca aj lieky, napríklad antibiotiká, menia pH črevného taktu. Môžu podráždiť bakteriologické prostredie v hrubom čreve a spôsobujú problémy so správnym fungovaním.

Niektoré produkty obsahujú nestráviteľné látky zvané oligosacharidy, ktoré podporujú rast užitočných probiotických baktérií. Oligosacharidy sa tiež nazývajú „prebiotiká“. Často sú súčasťou v produktoch ako kefír alebo jogurt. Čím viac si ľudia uvedomujú výborné účinky probiotík na zdravie, tým sú takého výrobky populárnejšie.

Ak si však myslíme, že tieto poznatky sú výsadou modernej spoločnosti, sme na omyle. Kyslomliečne produkty sú známe už po stáročia. Ľudia v oblasti kaukazských hôr používajú kyslé mlieko celé generácie a sú známi svojou dlhovekosťou. Ostávajú zdraví a aktívni napriek tomu, že nemajú dostatok moderného zdravého jedla. Ruskí vedci sa zamerali na štúdium ľudí narodených v tomto regióne. Ich zistenia priniesli takmer okamžite celosvetovú popularitu kefíru a jogurtu. Ujali sa predovšetkým v rozvinutých západných krajinách. Staroba sa nenosí, fit treba byť čo najdlhšie.

Mechanizmus fungovania probiotík je pritom pomerne jednoduchý. „Dobré“ baktérie sú živé organizmy. Bojujú o priestor v črevách a tiež o potravu. Takto sa prirodzeným spôsobom snažia vyhubiť škodlivé baktérie. Potláčajú najmä tzv. proteolytické, ktoré neprospievajú črevnému traktu.

Produkujú tiež kyslé látky, ktoré znižujú pH v čreve. Probiotikám sa v takomto prostredí darí výborne. Nepriateľské mikroorganizmy sa trápia a umierajú. Práve preto sa produkty fermentované kyselinou mliečnou dostali na zoznam potravín s pozitívnym účinkom.

Všetky komerčné produkty sú vyrábané na báze pasterizácie a mnoho prospešných baktérií sa v tomto procese zničí. Niekedy môže byť zložité doplniť probiotiká v dostatočných množstvách. Našťastie sú na trhu probiotické doplnky v rôznych formách. Môžu pomôcť vášmu črevnému systému poriadne fungovať.

Celkový dobrý zdravotný stav v mnohom závisí od správne vyváženého črevného prostredia. Ak sa chceme dožiť vysokého veku, mali by sme svoje telo čo najlepšie chrániť pred škodlivými mikroorganizmami z okolia. A keďže viac ako 70% imunitného systému sa nachádza v črevách, správne fungovanie črevnej sústavy je pre nás životne dôležité. Probiotické doplnky sú dobrou stratégiou na dlhodobé udržania zdravia. V lekárni ich nájdete pod názvami Probio-fix®, Probio-fix Inum® alebo Lactoflor.