LA-5 a BB-12 (Probio-fix)
Lactobacillus acidophilus LA-5® a B. animalis ssp. lactis BB-12® sú humánne izoláty vyselektované dánskou firmou Chr. Hansen. LA-5® and BB-12® sa bezpečne používajú už viac ako 15 rokov v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska alebo Čiech (Saavedra, Abi-Hanna et al. 1998; Salminen, von Wright et al. 1998). Spoločne vykazujú tieto kmene rýchlejší rast a acidifikáciu prostredia, čo poukazuje na ich synergistické fermentačné vlastnosti (Ostlie, Helland et al. 2003), pritom sa navzájom dobre tolerujú (Vinderola, Mocchiutti et al. 2002). Oba kmene sa po užívajú i samostatne a vykazujú vlastnosti typické pre probiotické organizmy. LA-5® a BB-12® sú úplne geneticky charakterizované (Yeung, Sanders et al. 2002), a známe sú ich genotypové a fenotypové znaky (Jacobsen, Rosenfeldt Nielsen et al. 1999; Yeung, Kitts et al. 2004).
B. animalis, spp. lactis BB-12® © Copyright Chr. Hansen A/S, Dánsko.
Bezpečnosť
LA-5® a BB-12® sa klasifikujú ako bezpečné, pričom spadajú do kategórie „GRAS“ (Generally Recognized As Safe Všeobecne Uznané Ako Bezpečné), vďaka dlhej histórii ich bezpečného používania v ľudskej výžive, ako aj na základe výsledkov početných klinických sledovaní. Ich bezpečnosť sa dokázala aj štúdiom kolonizácie imunodeficientných gnotobiotických (vnútorne sterilných) myší a ich potomkov počas dlhodobej 12 týždňovej štúdie (Wagner, Warner et al. 1997). Bezpečnosť BB-12® sa sledovala taktiež v dvojito zaslepenej placebom kontrolovanej štúdii so zdravými dojčatami vo veku 3-24 mesiacov. 118 de tí, ktoré dostávali v priemere 7 mesiacov výživu s obsahom BB-12® ju znášalo veľmi dobre bez rozdielov v raste, v počte návštev u lekára, či absencií v jasliach (Saavedra, Abi-Hanna et al. 2004). Z hľadiska bezpečnosti je dôležité, že oba kmene sú dokonale preskúmané taktiež po stránke ich citlivosti k antibiotikám (Lim, Huh et al. 1993).
Stabilita a životaschopnosť
Oba kmene sa vyrábajú najmodernejšími kultivačnými biotechnologickými postupmi. Dôležitou vlastnosťou je ich technologická použiteľnosť. Je možné ich spracovať tak, aby sa dosiahla dostatočná stabilita a životaschopnosť (viabilita) počas celej doby použiteľnosti produktu. V mliečnych výrobkoch neovplyvňujú negatívne chuť a ich bežná koncentrácia je 106 živých baktérií na gram produktu, čo predstavuje minimálny denný príjem 108 baktérií. V prípade spracovania do kapsúl je potrebná lyofilizácia baktérií (odstránenie vody v zmrazenom sta ve).
Lyofilizácia zmrazených baktérií. © Copyright Chr. Hansen A/S, Dánsko.
Samotná lyofilizácia ešte nezaručuje stabilitu po užitých kmeňov. Je nutné dosiahnuť ich maximálnu životaschopnosť aj počas skladovania. V jedinečnej kapsuli ProbioTec® sú oba kmene chránené pomo cou polysacharidovej matrice a vďaka tejto forme sa dostávajú do čreva neporušené a hlavne životaschopné (Obr. 6.4.). Oba kmene sú odolné voči trá viacim enzýmom a vyznačujú sa zvýšenou toleranciou voči žalúdočným a žlčovým kyselinám, čo je obzvlášť dôležité u všeobecne citlivejších bifidobak térií. Tieto ich vlastnosti prispievajú k tomu, že dostatočné množstvo baktérií prežije v neporušenom stave prechod žalúdkom a hornou časťou tenkého čre va, aj keď sa podávajú vo forme mliečneho produk tu (Satokari, Vaughan et al. 2001; Malinen, Matto et al. 2002).
Účinnosť probiotík je určovaná nielen množstvom použitých baktérií v jednej dávke, ale taktiež kvali tatívnymi vlastnosťami použitých kmeňov. Vhodným selekčným kritériom je prežívanie probiotických baktérií počas ich prechodu tráviacim traktom (nízke pH v žalúdku, žlčové kyseliny), kolonizácia tráviaceho traktu, kompetitívne vytesňovanie patogénov, väzba na črevnú mukózu, či indukcia lokálnej a systémovej imunitnej odpovede.
Uvoľňovanie baktérií z polysacharidovej matrice kapsu ly ProbioTec®. Kontakt so žalúdočnou kyselinou spôsobuje rozpustenie želatínovej kapsuly v priebehu 5-15 minút. Pri následnej re hydratácii polysacharidovej matrice dochádza k zmene povrchu matrice do formy gélu, ktorý je odolný voči kyslému prostrediu žalúdka, a tým chráni v ňom uložené probiotické baktérie. V prostre dí dvanástnika (pH 6,5) dochádza k rozpusteniu gélu, rehydratácii lyofilizovaných baktérií a následnému postupnému uvoľneniu plne životaschopných probiotických baktérií do čreva.
Uvedené vlastnosti probiotických kmeňov BB-12® a LA-5® vytvárajú predpoklady pre priaznivé účinky na ľudské zdravie, ktoré sa opísali v mnohých klinických štúdiách.
Mechanizmus pôsobenia probiotických kmeňov LA-5® a BB-12®
Prežívanie počas prechodu tráviacim traktom
Kritickým pre účinnosť, a preto mimoriadne dôležitým kritériom, je prežívanie počas prechodu tráviacim traktom. Bifidobaktérie, na rozdiel od lak tobacilov, tolerujú kyslé prostredie žalúdka vo všeobecnosti zle. Výnimkou sú druhy B. lactis a B. ani malis. Odolnosť LA-5® a BB-12® voči kyslému prostrediu žalúdka je výsledkom aktivity enzýmu H+-ATPázy, ktorého aktivita sa zvyšovala s klesajúcim pH prostredia. BB-12® patril medzi kmene najlepšie prežívajúce 3 h pôsobenie pH 3-5 (Matsumoto, Ohishi et al. 2004). LA-5® toleroval pH 2 až po dobu 2 ho dín (Hoier and Hier 1992), avšak pri ďalšom zvyšovaní kyslosti prostredia došlo po jednohodinovej in kubácii k úplnej eliminácii prítomných probiotických baktérií (Favaro-Trindade and Grosso 2002).
Ďalšou letálnou prekážkou na ceste tráviacim traktom je expozícia žlčovým kyselinám. Odolnosť LA-5® a BB-12® voči žlčovým kyselinám sa sledovala v niekoľkých štúdiách, pričom sa zistilo, že BB-12® vykazoval stredne silnú toleranciu (Vinderola and Re inheimer 2003). LA-5® je, podobne ako BB-12®, schopný rásť až v 3% koncentrácii žlče (Sanders, Walker et al. 1996).
Kolonizácia probiotickými kmeňmi
Pôsobenie každého probiotického produktu je výsledkom doby a priebehu kolonizácie konzumovaný mi probiotickými kmeňmi. Preto sa musí určiť kolonizácia počas konzumácie probiotika, a jej pretrvávanie po ukončení podávania probiotika. Probiotické kmene kolonizujú hrubé črevo vo všeobecnosti len dočasne.
Zistilo sa, že po konzumácii sa baktérie oboch kmeňov nachádzali živé v črevnom obsahu (Hove, Nordgaard-Andersen et al. 1994). Uvedená skutoč nosť sa zistila pomocou genetických markerov týchto kmeňov (Malinen, Matto et al. 2002).
U novonarodených nekojených detí došlo po konzumácii detskej výživy s BB-12® počas prvých dvoch mesiacov života k prednostnej kolonizácii črevného traktu bifidobaktériami, tak ako u kojených detí. Zároveň sa zistila pomalšia kolonizácia baktériou Streptococcus faecalis v porovnaní s dojčatami, ktoré dostávali klasickú detskú výživu bez probiotík (Langhendries, Detry et al. 1995).
U zdravých detí vo veku 15-31 mesiacov došlo po trojtýždňovej konzumácii detskej výživy obsahujúcej BB-12® ku kolonizácii črevného traktu probiotickými baktériami BB-12® u 71% detí. Zároveň sa zistil preu kazný pokles kolonizácie klostrídiou, zaznamenala sa zmena metabolickej aktivity črevnej mikroflóry na základe zvýšenej koncentrácie organických kyselín s krátkym reťazcom, poklesu pH, zníženej koncentrácie amóniových aniónov, ako aj indolov a ďalších škodlivých zlúčenín (Fukushima, Li et al. 1997).
U zdravých dospelých jedincov sa po trojtýždňovej konzumácii BB-12® dokázal až desaťnásobný nárast množstva fekálnych bifidobaktérií (Link-Amster, Rochat et al. 1994). Je mimoriadne dôležité, že týždeň po poslednej konzumácii bol BB-12® prítomný v stolici u 60% sledovaných jedincov (Ouwehand, Kurvinen et al. 2004). V prípade konzumácie jogurtu obsahujúceho 30×109 živých buniek BB-12®, sa po týždni bunky BB-12® stále nachádzali v stolici 40% jedincov a po 2 týždňoch boli ešte stále prítomné v stolici 20% konzumentov (Hove, Nordga ard-Andersen et al. 1994; Alander, Mätto et al. 2001; Satokari, Vaughan et al. 2001).
Adhézia probiotických kmeňov v tráviacom trakte
Adhézia (prilipnutie) k mukóze je mimoriadne dôležitou vlastnosťou, ktorá je nutná pre dosiahnutie imunomodulačných zmien navodených prítomnosťou daného probiotika. Adhézia je nevyhnutná pre do časnú kolonizáciu tráviaceho traktu. Líši sa aj medzi jednotlivými kmeňmi toho istého bakteriálneho druhu a preto ju treba zisťovať pre každý kmeň samo statne.
K priamej väzbe na epitelové tkanivo čreva do chádza v oveľa menšej miere ako k väzbe na mukózu (Ouwehand, Salminen et al. 2002). Opakovane sa potvrdilo, že oba kmene sa viažu na črevnú mu kózu in vitro ako aj in vivo (Salminen, Laine et al. 1996; Apostolou, Kirjavainen et al. 2001; Juntunen, Kirjavainen et al. 2001). Pri BB-12® je väzba ešte silnejšia po odstránení adherovaných baktérií z mukózy (Ouwehand, Parhiala et al. 2004). Ako sa dá predpokladať, adhé zia LA-5® a BB-12® je najlepšia pri plne životaschopných baktériách (Ouwehand, Tolkko et al. 2000). Zistilo sa, že kombináciou probiotických baktérií sa môže ich väzba zosiľňovať (Ouwehand, Isolauri et al. 2000).
Pre probiotický účinok je v akútnom prípade dôležité, že väzba na mukózu ľudského čreva je pri BB-12® silnejšia ako pri bežne sa vyskytujúcich baktériách normálnej humánnej črevnej mikroflóry (Matsumoto, Tani et al. 2002). Väzbu BB-12® k mu kóze, na rozdiel od ostatných skúmaných komerčne dostupných probiotík, neovplyvnila ani inkubácia pri pH 1,5, ani vplyv amylázy alebo pepsínu (Ouwehand, Tolkko et al. 2001). Pre všeobecné použitie skúmaných kmeňov je výhodné, že adhézia BB-12® na mukózu ľudského čreva bola podobná u všetkých sledovaných vekových skupín, od dojčiat až po dospelých jedincov (Kirjavainen, Ouwehand et al. 1998). Keďže adhézia BB-12® na mukózu človeka je podobná väzbe na mukózu sledovaných živočíšnych druhov (He, Ouwehan et al. 2001; Rinkinen, Westermarck et al. 2003), je možné použiť tieto živočíšne modely na sledovanie niektorých experimentálnych vlastností.
Väzba BB-12® na črevnú mukózu sa sledovala aj v prípade chorobných stavov. U detí nebola adhé zia ovplyvnená hnačkou spôsobenou rotavírusovou infekciou (Juntunen, Kirjavainen et al. 2001), avšak väzbu BB-12® na črevnú mukózu ovplyvnili chronické zápalové procesy hrubého čreva. Našli sa rozdiely medzi adhéziou BB-12® na mukózu zdravých ľudí a pacientov trpiacich na IBD. Pri analýze rôznych typov zápalového ochorenia hrubého čreva sa však nezistili rozdiely v účinku BB-12® (Ouwehand, Salmi nen et al. 2003).
Kompetitívne vytesňovanie baktérií a vírusov, tvorba antimikrobiálnych látok
Živé probiotické baktérie ovplyvňujú svojou prítomnosťou baktérie rezidentnej črevnej mikroflóry ako aj cudzie a patogénne baktérie. Kompetitívne vytesňovanie baktérií alebo vírusov predstavuje ďalší známy mechanizmus pôsobenia probiotík. Je dokázané, že len živé probiotické bunky dokážu znížiť adhéziu patogénov k povrchu čreva ovplyvnením rozpoznávacích miest prítomných na povrchu epite lových buniek, pričom niektoré probiotiká sú schopné zablokovať prechod patogénov cez mukózu.
Kompetitívne vytesňovanie baktérií a vírusov kmeňmi LA-5® a BB-12®
Po podávaní BB-12® myšiam pred infikovaním Salmonella typhimurium sa po 4 týždňoch zistilo, že ob sah salmonel v črevách bol podobný ako v kontrole. Došlo však k zabráneniu translokácie salmonel z tráviaceho systému, čo sa prejavilo menej rozsiahlymi léziami v črevách, na pečeni a slezine myší. 80% infikovaných myší, ktorým sa podával kmeň BB-12®, prežilo infikovanie salmonelou, na rozdiel od 20% prežívania myší v kontrolnej skupine (Silva, Bambirra et al. 1999; Silva, Barbosa et al. 2002).
V prípade kolonizácie myší kvasinkou Candida albicans zmiernil LA-5® rozsah kolonizácie tráviaceho traktu a znížil závažnosť kvasinkovej infekcie. BB-12® mal preukazne inhibičný účinok a zároveň zvýšil tvorbu protilátok proti C. albicans. BB-12® bol účinnejší u myší s funkčným tymusom, BB-12® predĺžil prežívanie infikovaných myší (Wagner, Pierson et al. 1997; Ba lish and Wagner 1998; Wagner, Warner et al. 1998; Wagner, Warner et al. 1998; Wagner, Dohnalek et al. 2000). Zistilo sa taktiež, že BB-12® zabraňoval adhézii Clostridium perfringens (Matsumoto, Tani et al. 2002). Ako sa uvádza aj v iných kapitolách, LA-5® ako aj BB-12® boli účinné v potláčaní infekcie spôsobenej H. pylori (Wang, Li et al. 2004).
Tvorba antibakteriálnych látok kmeňmi LA-5® a BB-12®
LA-5® produkuje okrem kyseliny mliečnej a H202 (Plockova, Chumchalova et al. 1996) taktiež antibakteriálnu látku bakteriocín acidocín CH5 (Chumchalova, Stiles et al. 2004). Tento bakteriocín je typický širokým spektrom antimikrobiálneho účinku a in vitro inhibuje niektoré kvasinky rodov Candida a Kluyveromyces, plesne (Plockova, Tomanova et al. 1997), testované kmene Bacillus, Micrococcus, Corynebacterium a Lactobacillus (Chumchalová, Jytte et al. 1995). Antimikrobiálny účinok LA-5® sa doká zal in vitro, pričom došlo k stredne silnej inhibícii rastu niektorých patogénov (Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, E. coli, Yersinia enterocolitica) (Jacobsen, Rosenfeldt Nielsen et al. 1999).
Imunomodulačné účinky kmeňov LA-5® a BB-12®
Imunomodulácia predstavuje ďalší zo základných predpokladov pôsobenia probiotika. Zistilo sa, že BB-12® sa dostáva do priameho kontaktu s imunitným systémom, keďže dochádza k jeho translokácii z čreva do lymfatických uzlín mezentéria myší (Silva, Barbosa et al. 2002). Imunomodulačné účinky LA-5® a BB-12® sa u človeka a sledovaných zvierat prejavi li stimuláciou nešpecifickej ako aj špecifickej imunit nej odpovede (Fukushima, Kawata et al. 1999; Tejada-Simon, Lee et al. 1999; Prioult, Fliss et al. 2003; Roller, Pietro Femia et al. 2004).
Po trojtýždňovom podávaní BB-12® sa zistilo preukazné zvýšenie fagocytárnej aktivity leukocytov, pričom došlo najmä k zmene aktivity granulocytov, v menšej miere monocytov. Zmena priamo súvisela s kolonizáciou čreva kmeňom BB-12®. Za mimoriadne môžeme považovať zistenie, že tento účinok pretr vával ešte 6 týždňov po skončení užívania BB-12® (Schiffrin, Rochat et al. 1995; Schiffrin, Brassart et al. 1997). LA-5® a BB-12® indukovali špecifickú protilátkami sprostredkovanú imunitu (Link-Amster, Rochat et al. 1994; Fukushima, Kawata et al. 1998; Tejada-Simon, Lee et al. 1999). Po podávaní BB-12® sterilným myšiam počas laktácie došlo k nárastu tvorby IgA v čreve ako aj v mlieku, čo predstavuje predpoklad zlepšenej imunitnej odpovede (Fukushima, Kawata et al. 1999). Podanie toxínu cholery myšiam indukovalo vyššiu tvorbu celkových ako aj špecifických protilátok, ak podaniu toxínu predchádzala konzu mácia LA-5® alebo BB-12® (Tejada-Simon, Lee et al. 1999).
U detí vo veku 15-31 mesiacov sa po trojtýždňovom užívaní BB-12® zistil nárast celkového obsahu IgA prítomného v stolici a taktiež nárast špecifického IgA proti použitej vakcíne proti obrne (Fukushima, Kawata et al. 1998). Dospelým zdravým jedincom sa počas trojtýždňového užívania BB-12® alebo placeba podal ate nuovaný kmeň Salmonella typhimurium. Zistil sa preukazne vyšší nárast celkového sérového IgA, pričom zvýšená hladina IgG pretrvávala dlhšie ako v kontrole. Zároveň sa našlo 4x vyššie množstvo špecifických sérových IgA protilátok voči salmonele po konzumácii BB-12® v porovnaní s jedincami neužívajúcimi BB-12® (Link-Amster, Rochat et al. 1994).
LA-5® a BB-12® indukovali nešpecifickú nebunkovú imunitnú odpoveď prostredníctvom stimulácie sekrécie špecifických cytokínov (He, Morita et al. 2002), ktorých dôležitá úloha pri interakcii medzi probiotickou baktériou a imunitným systémom sa opisuje na iných miestach knihy. Zistilo sa, že živé baktérie oboch sledovaných kmeňov indukovali preukazne väčšie uvoľňovanie cytokínov (TNF, IL-6 a IL-10) z ľudských mononukleárnych leukocytov, ako gluta raldehydom usmrtené baktérie.
Kombinácia týchto dvoch probiotických kmeňov sa nachádza v prípravku Probio-fix®.
Z miliónov baktérií žijúcich v ľudskom tele je väčšina škodlivá. Platí to najmä vtedy, ak si pomyslíme aj na tie, ktoré zneškodní imunitný systém. Našťastie existujú druhy, ktoré majú na človeka veľmi prospešný účinok. Nazývame ich probiotiká.
Bifidobakterium animalis je jedným z nich. Bifodobaktérie žijú v hrubom čreve väčšiny cicavcov, vrátane ľudí, a sú podstatné pre zdravé zažívanie. Pomáhajú udržiavať rovnováhu zažívacieho traktu niekoľkými spôsobmi. V hrubom čreve súťažia o potravu a životný priestor. Aby boli v boji úspešné, snažia sa priľnúť na črevnú stenu. Telo s prekvitajúcimi bifidobaktériami má málo priestoru a živín pre škodlivé baktérie, ktoré by sa mohli pokúsiť o vpád do organizmu. Je malá pravdepodobnosť, že uspejú a spôsobia ochorenie. Bifidobaktérie sú tiež vynikajúce v produkcii kyselín, ktoré znižujú pH. Takto pôsobia preventívne na ochorenia spôsobené baktériami, ktoré potrebujú zásadité prostredie.
Bifodobaktérie majú tiež dôležitú úlohu v prevencii rakoviny. Denno – denne sa do tela prostredníctvom potravy a vody dostávajú dusičnany. Niektoré typy škodlivých baktérií môžu zmeniť dusičnany na dusitany, látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Bifidobaktérie znižujú počty týchto škodlivých baktérií a ich schopnosť kŕmiť sa. V prípade, že „zlé“ baktérie nemajú priestor na prichytenie a ani potravu, jednoducho pokračujú v ceste cez zažívací trakt a opustia telo.
Bifodobaktérie sú anaeróbne baktérie, čo znamená, že na prežitie nepotrebujú kyslík. Mnoho foriem škodlivých baktérií kyslík potrebuje. Pretože bifidobaktérie vytvárajú prostredie, ktoré je kyslé a má málo kyslíka, škodlivé baktérie nie sú schopné prežiť prechod týmto úsekom.
Okrem týchto mimoriadne dôležitých funkcií produkujú bifodobaktérie vitamíny skupiny B. S ich pomocou sa lepšie zvládajú aj choroby pečene, pretože pomáhajú pri správnej diéte.
Špecifický kmeň Bifidobacterium animalis je jedným z tridsiatich kmeňov bifidobaktérií. Je to jedna z najbežnejších skupín baktérií nachádzajúcich sa v ľudskom čreve a v črevách zvierat. Bifidobacteria animalis obsahuje dva typy, ktoré boli pôvodne úplne oddelené kmene. Bifidobacterium animalis a Bifidobacterium lactis sú si veľmi podobné. Vedci ich preto označujú ako Bifidobacterium animalis subsp. animalis a Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Sú súčasťou bežne dostupného probiotického doplnku Probio-fix®.
V roku 2005, preukázala štúdia vedca Chr. Hansena pozitívne účinky používania probiotík, vrátane kmeňa Bifidobacterium animalis. Hansen sa zameral na zvládanie črevných zápalov a škodlivých baktérií. Vysoké percento tých, ktorí boli liečení probiotikom Bifidobacteria animalis preukázalo menej hnačkových stavov a vodnatej stolice. Redukcia týchto stavov pomohla pacientom bojujúcim s častými črevnými ochoreniami. Vedci sa zhodujú, že liečba probiotikami môže mať vplyv na priebeh chorôb. Hlavne pri ťažkostiach ako sú kolitídy, čiže zápalové stavy hrubého čreva, ktoré spôsobujú chronickú hnačku.
V inom type štúdie, talianski vedci skúmali účinky Bifidobacterium animalis u potkanov, ktorým vyvolali stav nedostatku zinku. Toto ochorenie spôsobuje opuchy, vredy, zápaly alebo rozšírenie ciev. Sliznica zvierat, ktoré dostávali Bifidobacterium animalis bola lepšie chránená. Navyše, väčšina symptómov sa počas liečby normalizovala. Vysoká koncentrácia Bifidobacterium animalis znamenala šancu na prežitie napriek nedostatku zinku. Toto naznačuje, že liečba probiotikom Bifodobacterium animalis môže pomôcť chrániť pri sprievodných javoch tohto ochorenia.
Ďalšia vzrušujúca štúdia prevedená v Japonsku v roku 2006 naznačuje, že ústna vakcinácia baktériou B. animalis môže byť použitá pri prevencii ochorení spôsobených rôznymi typmi salmonely.
Účinky Bifidobacterium animalis sa stále skúmajú. Je však zrejmé, že tieto baktérie majúniekoľkonásobné pozitívne účinky. Pomáhajú ľuďom a zvieratám udržiavať zdravý zažívací systém.