Probiotické mlieko môže zmierniť horúčku

Kyslé mlieko s baktériou Lactobacillus casei môže poskytnúť úľavu pri horúčke z črevnej virózy spôsobenej norovírusmi. Podľa novej štúdie je toto probiotikum schopné upraviť rovnováhu črevnej mikroflóry.

Výskumy publikované v British Journal of Nutrition zistili, že opakované pitie mlieka obsahujúceho Lactobacillus casei, kmeň Shirota, skracuje trvanie horúčky pri gastroenteritíde spôsobenej norovírusmi. Nedokáže zabrániť chorobe, ale zmierňuje jej príznaky. Medzinárodný tím vedcov zistil, že podávanie probiotika starším ľuďom zredukovalo trvanie horúčky pri infečnej črevnej viróze. Výsledky v úprave črevnej mikroflóry boli optimistické.

Japonský vedec doktor Nagata a jeho kolegovia objasnili hlavný dôvod, pre ktorý si vybrali štúdium tohto probiotika. Prekvapil ich počet prípadov gastroenteritídy zapríčinej norovírusmi v posledných rokoch. Podľa amerického centra zameraného na kontrolu chorôb a prevenciu sa väčšina infekcií vyskytla u starších pacientov v opatrovateľských zariadeniach. Výskumníci vysvetľujú, pri infekčnej črevnej viróze existuje dôležitý ukazovateľ, že sa ochorenie stáva závažnou. Pri infekcii norovírusmi je ním horúčka. Dodávajú, že v zariadeniach opatrovateľskej starostlivosti pre starších ľudí sa prevencia a zvládanie tejto infekcie stáva nesmierne dôležitou úlohou.

Doktor Nagata a jeho spolupracovníci dodávajú, že starší ľudia sú mimoriadne náchylní na infekciu. Rovnako ako mnoho iných fyziologických funkcií, aj schopnosť imunitnej odpovede a orgánovej funkčnosti sa vekom znižuje.

„Infekcie v takýchto podmienkach sa stávajú ťažko liečiteľnými a zvyčajne sa považujú za závažné. V zariadeniach opatrovateľskej starostlivosti je vysoko pravdepodobné, že infekcia sa po vypuknutí ľahko rozšíri medzi ostatných klientov. Často aj prostredníctvom spoločných predmetov, ktoré používajú.

Lactobacillus casei Shiroa je bežné probiotikum. Je klinicky dokázané, že má účinky, ktoré zlepšujú imunitu Chráni aj proti post – operatívnym infekčným komplikáciám. Taktiež reguluje funkcie zažívacieho systému a je prevenciou pri rakovine a alergiách.

Sedemdesiatsedem seniorov s krehkým zdravím v zariadení opatrovateľskej služby sa zúčastnilo vedeckej štúdie. Rozhodli sa piť kyslé mlieko obohatené o Lactobacillus casei Shirota. Druhá skupina dostávala len placebo – liek bez účinku. Doktor Nagata a jeho tím sa opäť zamerali na norovírusy. Výskumníci nezistili závažný rozdiel medzi dvoma skupinami v dobe trvania príznakov. Neznížil sa ani počet dní s hnačkou a zvracaním. Ale významný objav sa podaril v redukcii trvania horúčky. Tento závažný príznak probiotiká značne potlačili.

Príjem baktérií kmeňa Lactobacillus cassei Shirota zvýšilo populácie bifodobaktérií v čreve. Je to významná optimalizácia črevného prostredia. Probiotikum limituje rast škodlivých baktérií. Výskum jasne naznačuje, že príjem laktobacilov pomáha klientom v zariadeniach ošetrovateľskej starostlivosti.