Probiotiká pri športe

Zdravé dávky „dobrých“ baktérií môžu viac ako len udržiavať zažívacie ťažkosti pod kontrolou. Nová štúdia uverejnená v medzinárodnom magazíne pre športovcov hovorí o povzbudivých výsledkoch. Atléti, ktorí užívali probiotické doplnky počas zimy mali menej nachladnutí a iných infekcií horných dýchacích ciest. Štúdia pozostávala z 84 ľudí, ktorí trénovali približne 10 hodín týždenne. Zaoberali sa vytrvalostnými disciplínami ako je bicyklovanie, beh, plávanie, triatlon, tímové hry a raketové športy. Boli rozdelení do skupiny s probiotikom a bez probiotika.

Probiotická skupina dostávala 65 ml probiotického doplnku na mliečnej báze. Nápoj obsahoval najmenej 6,5 miliardy buniek kmeňa baktérií kyseliny mliečnej známych ako Lactobacillus casei Shirota.

Druhá skupina dostávala dvakrát denne nápoj na mliečnej báze bez probiotík počas 16 týždňov (väčšinou v zime). U atlétov boli počas štúdie sledované akékoľvek príznaky ochorení horných dýchacích ciest. Vedci pozorovali aj činnosť imunitného systému, ktorú merali v slinách a krvi odobratých na začiatku, v strede a na konci štúdie.

Na konci štúdie bolo zaznamenaných menej infekcií u športovcov, ktorí užívali probiotiká. Menej ľudí z probiotickej skupiny (66%) dostalo infekciu horných dýchacích ciest počas testu. Na porovnanie, v druhej skupine to bolo 90%. Športovci, ktorí ochoreli napriek užívaniu probiotík, zväčša ani nemuseli prerušiť tréningový proces. Zároveň strávili menej dní v boji s nepríjemnými príznakmi ochorenia. Na vyliečenie potrebovali menej liekov a kratší čas. Takisto bola liečba kratšia a príznaky miernejšie v prípadoch zažívacích ťažkostí. Skupina bez pridaného probiotika mala v slinách zistených viac protilátok, čiže imunitný systém tak musel vyvinúť vyššie úsilie v boji proti infekcii.

Pre ľudí, ktorí športujú alebo ťažko fyzicky pracujú je Lactobacillus casei Shirota výborným doplnkom na povzbudenie. Pôsobí preventívne proti infekciám tým, že posilňuje imunitný systém. Odporúča sa užívať laktobacily denne, pretože pôsobia iba pri určitých množstvách.