Probiotiká a obezita

Laktobacily dokážu meniť skladbu tukového tkaniva. Znamená to, že živé baktérie ovplyvňujú látkovú premenu. Írskym vedcom sa podaril objav, ktorý môže ovplyvniť milióny ľudí bojujúcich s prebytočnými kilami. Navyše má tento probiotický kmeň a j preventívne účinky pri rakovine hrubého čreva.

Tajomstvo nového objavu spočíva v molekule, ktorú laktobacily produkujú. Ide o konjungovanú kyselinu linolovú – CLA. Vedci podali probiotiká myšiam ako krmivo a zistili, že zvieracie tukové tkanivo sa výrazne zmenilo.

Laktobacily bežne obývajú črevo každého zdravého človeka a výrobcovia ich s obľubou pridávajú do probiotických doplnkov. Rôzne kmene laktobacilov sa nachádzajú aj v produktoch Ellen, Lactoflor alebo Probio-fix Inum®.

CLA je mastná kyselina, ktorú produkuje množstvo baktérií. Typ s názvom t 10, c 12 CLA, má dve dôležité vlastnosti. Znižuje objem telesného tuku u zvierat a ľudí a zabraňuje rastu buniek spôsobujúcich rakovinu hrubého čreva. Pri dlhodobom podávaní navodzuje ich smrť. Jej jedinou nevýhodou je, že ak chceme dosiahnuť produkciu spomínaného typu kyseliny, musíme s laktobacilmi kombinovať aj baktériu Propionibacterium acnes, ktorá spôsobuje akné.

Vo vedeckej štúdii bol gén z z Propionibacterium acnes pridaný do laktobacilov. Hladina CLA sa u myší zvýšila štvornásobne a ovplyvnila metabolizmus aj skladbu tuku. Tuk nie je nečinná a nehybná vrstva okolo nášho tela. Je rizikovým faktorom mnohých chorôb, vrátane rakoviny. Probiotiká v kombinácii s diétou pomáhajú odbúrať nebezpečné tukové tkanivo. Sú dokonca dôležité aj pri liečbe tzv. nealkoholových tukových ochorení pečene, ktoré sa často spájajú s obezitou.

Mimoriadny objav priniesol aj ďalší výskum CLA. Kyselina bola schopná znížiť životaschopnosť buniek rakoviny hrubého čreva o 92%. Vedci sa domnievajú, že CLA udrží bunky rakoviny pod kontrolou. Probiotiká teda jednoznačne pomáhajú pri liečbe obezity. Neriešia len estetický problém, ale majú pozitívny účinok aj pri vážnych, život ohrozujúcich ochoreniach. Pre presné pochopenie pozitívnych účinkov baktérií, ktoré produkujú CLA sú potrebné ďalšie skúmania. Tento výskum však otvára nové možnosti nielen pre probiotiká, ale najmä pre lekárov a ich pacientov.

Neznamená to však, že by probiotiká, či samotné užívanie CLA malo izolovaný vplyv na chudnutie. Pokiaľ sa obézny človek stravuje nesprávne, nemôže očakávať priaznivé úžinky výživovýh doplnkov. Avšak pri racionálnej výžive môže doplnenie probiotík zohrať priaznivú úlohu v zlepšení mnohých procesov.