Celiakia

Ľudia trpiaci celiakiou majú v súčasnosti jedinú možnosť liečby. Je ňou celoživotná bezlepková diéta. Avšak veľa potravín, napriek tomu že sú označené ako bezlepkové, obsahuje malé množstvá tejto pšeničnej bielkoviny. Preto je dodržiavanie skutočne bezlepkovej diéty veľmi zložité.

Lepok sa vytvára z glutenínu a gliadínových bielkovín. U zdravých ľudí sa gliadín bežne trávi tenkom čreve. Celiatici ho však dokážu spracovať len čiastočne. Vznikajú peptidy, ktoré sú zodpovedné za zápal a poškodenie črevného tkaniva.

U probiotík sa zistila schopnosť stráviť gliadín na neškodné peptidy. Preto môžu byť probiotické výživové doplnky pre ľudí s celiakiou prospešné.

Fínski vedci testovali túto hypotézu tak, že pridali probiotické baktérie do črevných buniek. Gliadín spôsobuje v bunkách štruktúrne zmeny a podráždenie. Zvyšuje sa priepustnosť epitelovej vrstvy (vrstva na povrchu čreva) a mení sa tesné spojenie medzi bunkami (čo ovplyvňuje prechod látok cez črevnú stenu). Zvýšená priepustnosť môže spôsobiť, že sa do krvného obehu dostávajú škodliviny, ktoré by inak ostali uzavreté vo vnútri čreva. Testovali sa probiotiká Lactobacillus fermentum a Bifidobacterium lactis.

Výsledky sú veľmi povzbudivé. Probiotikum Bifidobacterium lactis pri celiakii zabraňuje priepustnosti čreva spôsobenej gliadínom. Bifidobacterium lactis aj Lactobacillus fermentum spoločne sú schopné ochrániť bunky pred podráždením a zmenami v tesných spojeniach. Probiotiká samotné (bez gliadínu) nespôsobujú žiadne významné zmeny na črevných bunkách.

Z fínskych výskumov vyplýva, že Bifidobacterium lactis môže byť pri celiakii užitočným prídavkom k bezlepkovej diéte. Probiotiká redukujú poškodenie zapríčinené konzumáciou jedla obsahujúceho lepok. Okrem toho urýchľujú hojenie čreva po spustení bezlepkovej diéty. Vedci však jednoznačne uvádzajú, že probiotické doplnky nemôžu slúžiť ako náhrada bezlepkovej diéty v liečbe celiakie. Napriek dobrým výsledkom alternatívnej liečby sa jej títo pacienti nevyhnú.