Možnosti preventívneho využitia probiotík

Probiotiká sú živé baktérie a kvasinky, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, obzvlášť pre správne fungujúce trávenie. Myšlienka, že by mohli byť baktérie zdraviu prospešné môže byť ťažko prijateľná. Na usmrtenie škodlivých baktérií totiž vo veľkom používame antibiotiká, antibakteriálne mydlá a gély. Možno si však neuvedomujeme, že sa v našom tele nachádza 10 násobne viac baktérií, ako ľudských buniek. Zjednodušene sa dá povedať že škodlivá baktéria na nesprávnom mieste môže spôsobiť problémy. Rovnako ako „dobrá“ baktéria na správnom mieste môže prinášať isté zdravotné benefity.

Definícia probiotík znie: Sú to živé mikroorganizmy, ktoré sú pre hostiteľa zdraviu prospešné, ak sú podávané v dostatočných dávkach. Naše telo sa obyčajne skladá zo zmesi zdraviu prospešných a škodlivých baktérií. Udržanie optimálnej rovnováhy medzi „dobrými a zlými“ baktériami je kľúčové pre udržanie zdravia. Vek, genetika a diéta môžu ovplyvniť zloženie našej mikroflóry. Ak nastane nerovnováha vzniká tzv. dysmikróbia, tá môže viesť ku vzniku ochorení tráviaceho traktu vrátane ulceróznej kolitídy, celiakie, syndrómu dráždivého čreva, Crohnovej choroby, cukrovky alebo obezity. Probiotiká udržujú vhodnú mikrobiálnu rovnováhu. Vďaka tomu sa okrem liečby niektorých tráviacich ťažkostí používajú ako prevencia chrípky, prechladnutia, rakoviny, zápalových ochorení čreva, alergických ochorení, atopických ekzémov, močovopohlavných infekcií, koliky, antibiotikami vyvolanej hnačky a mnoho ďalších.

4 kroky pre zvýšenie počtu probiotík vo vašom tele:

  • Jedzte kyslé potraviny – napríklad jablčný ocot, nakladané uhorky alebo kapusta podporujú špecifické pH vhodné pre rast probiotických baktérií v tele
  • Konzumujte viac probioticky bohatých potravín – jogurty, kefír, kozie mlieko – dodávajú telu zdraviu prospešné probiotiká
  • Pridajte do svojho jedálnička vlákninu – vláknina nachádzajúca sa v ovocí, zelenine, zemiakoch alebo chia semienkach vyživuje probiotiká
  • Užívajte kvalitné probiotické doplnky výživy – dodajú do vášho tela prospešné probiotiká v dostatočnej miere

V jednej zo štúdií publikovaných v jednom z najrenomovanejších vedeckých žurnálov „The Lancet“, sa matkám s atopickým ekzémom podávali  pravidelne počas celého tehotenstva probiotiká s obsahom Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®. Po pôrode sa tieto probiotiká podávali prvých 6 mesiacov ich deťom s predispozíciou na  vznik atopie. Štúdia zisťovala výskyt ekzému u detí vo veku 2, 4, 7 rokov. Z výsledkov štúdie vyplýva, že pravidelné užívanie Lactobacillus rhamnosus GG, LGG® počas tehotenstva a v dojčenskom veku môže znížiť výskyt atopie u predisponovaných detí až o polovicu. V kontrolnej skupine sa zaznamenal výskyt atopie u 46 % detí a v skupine užívajúcej probiotiká ich počet klesol na 23 %.

V reakcii na obrovské množstvo „probiotických“ produktov neovereného zloženia a kvality v lekárňach,  vypracovala v r. 2015 nezávislá vedecká spoločnosť ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) odporúčania pre užívanie konkrétnych probiotických kmeňov v rôznych situáciách na základe vedeckých dôkazov. Zamerala sa na najzraniteľnejšiu populáciu, a to na 1500 dní života jedinca. ISAPP odporúča užívanie kombinácie Lactobacillus rhamnosus GG, LGG® a Bifidobacterium lactis BB-12® od 20. týždňa tehotenstva a následne jej podávanie dieťaťu  počas prvých 6 mesiacov  života – za účelom zníženia rizika alergického (atopického) ochorenia.